Dom zdravlja dobio novo vozilo od Vlade HNŽ

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač danas je, zajedno s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. Milenkom Bevandom, uručila ključeve pet novih vozila hitne pomoći ravnateljima pet domova zdravlja u HNŽ-u. Ukupna vrijednost vozila iznosi 731.000,00 KM.

Današnja svečanost dodjele novih vozila hitne pomoći domovima zdravlja u Mostaru, Čapljini, Čitluku, Konjicu i Stocu još je jedan od pokazatelja koliko županijska vlada ima sluha za potrebe našega zdravstvenog sustava. Od samoga preuzimanja dužnosti, zdravstvo smo postavili u sami vrh naših prioriteta i konkretnim primjerima posvjedočili kako smo spremni unaprijediti ukupan zdravstveni sustav. Svjesni smo kako medicinsko i nemedicinsko osoblje radi iznimno težak posao i zato zavrjeđuju naše poštovanje. Podsjećam kako smo, a to je bio naš prvi potez koji smo napravili kao Vlada, u suradnji s našim socijalnim partnerima, potpisali Kolektivni ugovor kojim smo olakšali i poboljšali uvjete rada i života zdravstvenih djelatnika, time i zaustavili jednomjesečni štrajk zbog kojega su najviše trpjeli pacijenti. Kontinuirano podupiremo sve projekte iz zdravstvenoga sustava, a samo za projekte izgradnje Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar te obnove, dogradnje i opremanja i preostalih dvaju bolnica u Županiji, Vlada se kreditno zadužila s 45 milijuna KM – kazala je predsjednica Buhač, dodavši i to kako je današnji čin primopredaje suvremenih vozila za brzu liječničku intervenciju tek nastavak redovitih aktivnosti i najava nabave vozila i za druge domove zdravlja kroz tekuću godinu.

Govoreći o financiranju zdravstva u HNŽ-u, ministar Bevanda je istaknuo kako je u Proračunu HNŽ za 2024. osigurano 12 milijuna KM, od čega 8 milijuna za bolnice i 4 milijuna za domove zdravlja.

Ova današnja donacija još je jedna kockica u mozaiku našega nastojanja da primarnoj zdravstvenoj zaštiti osiguramo mjesto koje joj uistinu pripada u ukupnomu zdravstvenom sustavu. Naš je konačni cilj kvalitetnija zdravstvena zaštita, čime dobivamo ono što nam je i bitno, a to je zadovoljan pacijent s najboljom mogućom skrbi – dodao je dr. Bevanda te naglasio kako će Vlada HNŽ-a nastaviti s ovim projektom.

Vozilo hitne pomoći ključno je za obavljanje hitne medicine i sredstvo je bez kojega se ne može. Želimo građanima naše županije omogućiti bolju dostupnost, bržu hitnu medicinsku uslugu i to je čimbenik koji je vrlo bitan u radu domova zdravlja – zaključio je ministar, pozivajući sve one koji imaju vodeće uloge u svojim institucijama da budu istinski menadžeri koji će imati viziju u svojemu djelovanju.

Svečanomu činu uručenja ključeva vozila hitne pomoći, osim ravnatelja pet domova zdravlja, nazočili su i načelnici i gradonačelnici Čapljine, Čitluka, Konjica i Stoca te izaslanica gradonačelnika Grada Mostara, a u izjavama za medije gradonačelnik Vidić se zahvalio predsjednici Vlade kako na ovom činu tako i na suradnji u ostalim sferama poslovne suradnje.